Världens bästa jobb

Dennis har koll på det där med whisky.

Dennis har koll på det där med whisky.

De flesta bättre whiskydestillerier håller sig med en ambassadör som åker runt och håller låda på provningar med journalister och whiskyklubbar. Man skulle nästan kunna tro att de alla utbildas för sitt jobb på något slags University for Brand Ambassadors i Högländerna för alla – precis alla – är dels satans trevliga, dels inleder de sina dragningar med ”jag åker världen runt och dricker whisky, det kanske låter som världens bästa jobb – och det är det också.” Det har de förmodligen alldeles rätt i. Avundsjuk? Moi?

Dennis Malcolm, master destiller och kringresande trevlighetsperson på Glen Grant är inget undantag. En av de bästa jag råkat på till och med, mycket mysig och underhållande. Han började som tunnbindarlärling 1961 på destilleriet. Första jobbet var att tälja sina egna verktyg. (Detta var alltså 1961, inte 1861.)

Glen Grant anses vara den lättaste singelmaltwhiskyn (och är den som säljer bäst i Sverige). Gemensamt för alla varianterna är lagring på sherryfat som ger fruktighet (äpple och citrus) och en ”torr” nötighet. Man hittar också kola, honung och ljung. Men det är alltså definitivt inga fenolstinna rökbomber.

Dennis firar nu sina drygt 50 år på Glen Grant med att ta fram lyxmodellen Five decades. Den innehåller årgångswhisky från från alla de fem decennier han arbetat där. Hälften av spriten är över 30 år och mixen håller 46 procent alkohol. Den har inget av den plankighet från faten som ibland skämmer gammal whisky. Men där finns russin, apelsinskal och choklad som skvallrar om ålder. Lättsam men komplex. Attans trevlig, precis som Dennis. Fast 1 099 kr är mycket pengar.

This entry was posted in Blandat, Sprit and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera