Starkt ska det vara

Markvardsen med nya cask strength-flaskan. Foto: Anna Hållams

Markvardsen med nya cask strength-flaskan. Foto: Anna Hållams

Highland Parks Martin Markvardsen ser ju fullständigt livsfarlig ut med rakad skalle och lårtjocka underarmar men visade sig vara en trevlig prick. Det starka i rubriken är dock inte denne orkneyske whiskyman utan HP:s nya cask strength-variant (56 procent) som bara kommer att säljas här och på destilleriet.

– Sverige är vår bästa marknad per capita så den här whiskyn är vårt sätt att hedra er, smörade Martin.

Och det kan kan han väl få göra. Starkspriten var inte tokig alls med mentol, eukalyptus och trevlig vanilj när man vattnat ner den en smula – men inte i klass med 18-åringen eller den makalösa 25-åringen som slösar med kryddor, oljighet och diesel. En riktigt fiskebåtsdram – men för 2 199 spänn flaskan. Nykomlingen cashar in på behagligare 299 kronor för en praktisk 35 cl-flaska.

För övrigt vill man åka till Orkneyöarna. Blåsigt men intressant. Där finns bland annat världens kortaste flyglinje. Turen tar en knapp minut om det är medvind. Och så finns ett massivt nordiskt påbrå. En Magnus Eunson (Jonsson/Jönsson) drog till exempel igång Highland Park 1798 och öarna var norska fram till 1468 när en klant till kung var tvungen att ge bort dem i hemgift till en skotsk kollega.

Dagens skitviktigt att veta: På grund av den jämna temperaturen på Orkney – aldrig riktigt kallt, aldrig riktigt varmt – är angels share bara 0,5 procent per år för Highland Park medan den ligger på minst 2 procent för destillerierna på fastlandet. Temperaturskillnader gör ju att träet i faten utvidgar sig och krymper under året vilket gör det lättare för spriten att smita.

En god men kladdig macka signerad kocken Claes Grännsjö. Receptet:  BAH MI 200 g grillade kycklinglår 200 g rimmat skivat stekt sidäsk 1 msk hoisinsås 2 msk majonnäs smaksatt med Highland Park 1 dl picklad slanggurka 1 st hackad röd chili Färsk koriander 1 baguette 4 salladsblad • Skär baguetten i fyra bitar- • Fördela alla ingredienser, färdigt att äta.

En god men kladdig macka signerad kocken Claes Grännsjö. Receptet:
BAH MI
200 g grillade kycklinglår
200 g rimmat skivat stekt sidäsk
1 msk hoisinsås
2 msk majonnäs smaksatt med Highland Park
1 dl picklad slanggurka
1 st hackad röd chili
Färsk koriander
1 baguette
4 salladsblad
• Skär baguetten i fyra bitar.
• Fördela alla ingredienser, färdigt att äta.

This entry was posted in Blandat, Sprit and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera