Skal, tamejfan

 

En bara ganska kul kombo.

En bara ganska kul kombo.

En liten, liten skvätt Laphroaig på ostronet är ganska gott. Joden, sältan, fenolerna passar fint till det lilla djurets smak av ocean. Något mer Laphroaig i ostronet (lätt hänt att det skvimpar) är inte lysande. Blir bara för rökigt och spritigt. Röstar på att ett kläm citron fortfarande är bästa sällskapet.

Men skaldjuren var bara ett snack och inte dagens huvudrätt. Whiskyföretagets Vicky Stevens var i Sverige för att sprida budskapet om den nya Vintage 1989 som kommer på systemet i morgon. Åtta stora fat från gissa när på drygt 300 liter, så kallade puncheons, har blivit till cirka 3 500 flaskor. Sverige får 1 800. Norge och Finland delar på resten. Alltså ännu en utgåva specialdesignad för oss singelmaltglada och rökförtjusta nordbor.

Friends of Laphroaig heter företagets fanklubb. Köp en flaska, skicka in en kupong så är du en friend och dessutom lycklig ägare till en kvadratfot torvmosse på Islay. Vid besök på destilleriet får man gps-koordinaterna till torvan och kan gå ut och inspektera ägan. Kul idé (såklart har jag en men har inte hunnit trampa på den) och över en halv miljon har blivit friends. Sanslösa 57 178 är svenskar. Vi går då på allting. Å andra sidan ger det oss en del whiskysar som inga andra, inte ens skottar, får nosa på.

Är då 89:an något att ha? Jodå, tänk tioåringen fast med extra allt och extra, extra torkad frukt. Gott, gott, gott.

Kostar då 89:an en smärre förmögenhet? Jodå, 1 799 kronor. Aj, aj, aj.

Så till dagens viktiga vetande:

1. På Laphroaig handskär de torven. På så vis behåller den mer fukt än om man låter en maskin göra jobbet. Och då brinner den inte utan bara ryker och ger fin röksmak åt kornmalten.

2. I Skottland (kanske inte riktigt överallt) överräcker man vid nyår en torvbit som nyårsgåva till vänner och bekanta. Varvid man säger ”Må din skorsten ryka” – fast på skotska. Barnen får lära sig detta utantill redan i småskolan. Så kallad torvstoppning.

This entry was posted in Blandat, Sprit and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera