Porsfäst

 

Snygg flaska är det också.

Snygg flaska är det också.

Nä, den är inte dum den nya porssnapsen från Symposion (nr 136, 50 cl, 219 kronor). Testade den till kräftor och gav den – inte alltför muskulösa – tre plus. Den har något för mycket av gammaldags bröstkarameller och gammeldansk för att den ska vara riktigt bra till det jobbet. Men vid alla tillfällen när man kan tänka sig just en Gammeldansk eller en Jäger eller en Fernet sitter den som en vikingamössa.

Den här urgamla öl- och brännvinskryddan fanns tidigare i en av Vin & sprits snapsar. Ett tag var den en av de tio i Svenska nubbar-lådan. Den porsen var mer åt beska droppar-hållet, mindre besk men ganska tungt parfymerad. Aningen skum men jag gillade den.

Anledningen till frånfället lär ha varit att den senior som brukade förse Vin & sprit med pors till destillatet inte längre orkade sig ut i träsket för att plocka. Det gick inte åt många nävar om året men eftersom det här brännvinet inte var någon storsäljare la man ner tillverkningen i stället för att leta fram en ny porsleverantör. Synd, världen är stor nog för flera olika porssnapsar.

Jo, ja, modellen Sandhamn i Skrägårdssnapsar är förvisso smaksatt med pors men är sådär och Leif Mannerström har snickrat ihop en porsnubbe med citrus och dill (måste testas) vilket inte verkar helt övertygande. Vad jag egentligen vill komma fram till är att det var bättre förr.

This entry was posted in Blandat, Sprit and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera