Japaner vill ha en klar vört

 

Lanseras över hela landet.

Lanseras över hela landet.

Visst är den snygg? Nikka from the barrel kommer på systemet i morgon lördag. Den är något så udda som en cask strength blend med 40 procent single malt och 60 procent grainwhisky. Den här 51,8-procentingen har funnits sedan 80-talet i Japan och blir nu kanske inte ett lågprisalternativ (379 kr för 50 cl motsvarar 531 kr för 70 cl) men i alla fall en prisvärd japan.

Den doftar av estrar, frukt, godis, RX-klister, choklad samt crème brûlée och spetsar till smaken med citrus och lite rök. Vattnar man mörknar chokladen, whiskyn blir krämigare och lite ek från faten tittar fram. Lättgillad. Och snygg, som skrivet.

”Apotek”, tyckte flera – med märklig brist på entusiasm – av de whiskyklubbister och journalister som var med och smygprovade i dag. I Japan signalerar den kantiga formen tydligen något militärt, i Frankrike hittar man något i stil med Chanel No 51,8 och tyskarna säger ”Motoröl”. Jag håller med fransoserna. Fast flaskan känns mer rakvatten än parfym.

Och så till rubriken och dagens mycket viktiga kunskap: Whiskyjournalisten Henrik Aflodal berättade att i Skottland där rör man runt i vörten, alltså det öl som ska destilleras till sprit, för att få med den fällning som ger maltiga toner till whiskyn. Icke så i Japan. Där vill man ha vörten klar för mer frukt i smak och doft. En skillnad att leta efter vid en jämförande provning. Redan nu på lördag, faktiskt.

This entry was posted in Blandat, Sprit and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera