Här lanserar herr Gädda

Brochet Réserve

Frédéric Brochet berättar att de bland annat planterar ett träd för varje 100 fot vinrader för att klimatkompensera. I bakgrunden svenske importören Takis Soldatos på Oenoforos.

Brochet. Visst betyder det gädda på franska. Som vore det en uttänkt pr-grej.
Men Frédéric Brochet började sin bana som kemist och hade inte en tanke på att bli professionell vinmakare. Men hans pappa gjorde vin som hobby och intresset väcktes tidigt.
Nu är firman den största ekologiska i Loire och det vita Brochet Facile en av systembolagets storsäljare.
Det är naturligtvis smart att att utnyttja det gäddiga. I Frankrike är det en högt skattad matfisk – inte kattmat som här. Och i systembolagets hyllor en lätt ihågkommen etikett för svenskar som trollar efter ett krispigt vitt.
Herr Gäddas barn är blonda och blåögda och farfar Gädda, hobbyvinmakaren, omhuldar en teori om att familjen stammar från de vikingar som lär ha härjat längs Loirefloden. Något att bita i för en västfransk släktforskare.
Vi i den församlade världspressen fick i stället sätta tänderna i ett par torra, milda getostar samt en torskrygg med potatispuré.
Och till detta lunchens clou, Brochets nya Réserve. En stiligare storasyster till Facile, frisk, fräsch sauvignon blanc, utan den värsta nässligheten och kattlådan. Fin fångst för 99 pengar.
PS: Och visst finns det gädda i Loirefloden men fisket är reglerat för att skydda återväxten.

This entry was posted in Blandat and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera