Från kakduva till bantarlök på två veckor

Bloggandet blir ju så mycket smidigare om man gör ett uppsamlingsheat då och då i stället för att sätta sig och knacka var och varannan dag. Så här kom…

Va? Svär det mot hela bloggandets idé? Kan jag lika gärna vänta tio år till och ge ut eländet som memoarer på usb-sticka? Kalla det ”Mina fickminnen”?

Okej, då. Poäng tagen. Detta får bli en engångsförseelse.

Lägg märke till det dekorativa brödgallret. (I och för sig svårt att missa.) Gick att äta. Faktiskt godast på tallriken.

Lägg märke till det dekorativa brödgallret. (I och för sig svårt att missa.) Gick att äta. Faktiskt godast på tallriken.

Alltnog, i Bilbao förra helgen. Kollade på Athletic. Vi vann med 2–1! Åt massor med pintxos, spädgris, txuleton med pommes – men även skogsduva med massor av intetsmakande brunsås draperad över en tjock skiva mjuk pepparkaka. Ungefär lika gott som det låter. Resans stolpskott med god marginal.

Många olika sorters tonic hade de också.

Många olika sorters tonic hade de också.

Då var ginbaren med 400 olika sorters (just det) gin mycket roligare. Prövade två av dem plus en genever. Det saknas ginbarer på Lilla Essingen.

Han har en egen bordeaux. Det vill jag också ha.

Han har en egen bordeaux. Det vill jag också ha.

Hann knappt landa innan Carl Jan presenterade sin nya måltidsbok ”Carl Jans klassiker” på vinkällaren Grappe. Och passade på att dra storyn om sig själv, ostronen, tryffeln och kronprinsessan – samt en arg Tarras-Wahlberg som slutkläm. Inte ett öga var torrt.

Han borde leda Schlagerfestivalen. Eller vara julvärd alla de årets andra dagar då jobbet inte är tjingat av Petra Mede.

 

Skivan är gjord av späckbitar och pulver på trattkantarell. Eller var det trumpetsvamp?

Skivan är gjord av späckbitar och pulver på trattkantarell. Eller var det trumpetsvamp?

Sedan fredagsmys med Anders och Henrik på Oaxen, finrestaurangen. Kostade som en New York-resa – men där är ju så slamrigt. Godast var nog ”örthalstrad havskräfta med varm surgrädde, grillad sallad & svampspäck med svampsoja”. Vill ha en kilosrulle med det där svampspäcket. Tunt skivat på rostad macka till frukost. Aaah.

Smöret är den där skivan som är instoppad mellan äppelrundlarna.

Smöret är den där skivan som är instoppad mellan äppelrundlarna.

Mest spejsat nog sjöborresmöret. Fast det passar bättre som del i en tiorätters än till morgonmålet.

Världens största skinkpinne.

Världens största skinkpinne.

Mannen med Ramoneströjan som står och sover är Johan på Aftonbladet Söndag. När han vaknade till ledde han årets julskinketest där jag var med i juryn. 20 julskinkor är väldigt många julskinkor om man ska smaka dem alla. Burp. Men vi var eniga om vinnaren. Som var en liten skräll. Läs allt i tidningen nästa söndag.

"…och på jobbet sitter folk och funderar över vilken box de ska dricka i helgen." Andreas Larsson försöker övertyga oss om att vi haft en riktigt hyfsad mändag.

”…och på jobbet sitter folk och funderar över vilken box de ska dricka i helgen.” Andreas Larsson försöker övertyga oss om att vi haft en riktigt hyfsad måndag.

Toppade skinktjoget med hela 22 provade bordeauxer under gårdagens kurs på Restaurangakademien. 22 bordeauxer är också det väldigt många men här blev man snarare sugen – på côte du boeuf till exempel – än proppmätt. Château Talbot 2011 som syns på bilden är ett hett köptips. Château Fieuzal 2010 är ett annat fynd som inte kostar alla skjortorna i garderoben. Kursledare världsmästarsommelieren Andreas Larsson, en artist i närapå Carl Jan-klass.

Mitt i spenaten.

Mitt i spenaten.

En lök är dock bara en enda lök, om än den ser gigantisk ut på denna vackra bild. Och fåtal var temat för dagens matlagning. Förberedde plåtning av nya boken som kommer att handla om kalorijakt. Enligt het metod.

Nä, i säng! 09.00 tar vi de första bilderna. Eller i alla fall en kopp kaffe och börjar packa upp.

This entry was posted in Blandat and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera