Böcker

Det har blivit någon hylldecimeter nu… De här kokböckerna har jag givit ut på Semics förlag:

 

GRYTOR, LÅNGKOK OCH LITE HUSMAN 

– FÖRGYLL HELGEN OCH FÖRENKLA DIN VARDAG

Grytor, långkok och lite husmans

De bästa recepten på härlig husmanskost och mustiga långkok!

Långkok, grytor och gedigna husmansrätter är kökets ryggrad. En mustig gryta är det bästa sättet att låta fina råvaror komma till sin rätt! Smakerna kommer verkligen fram. Jon Hansson, populär matskribent med ett flertal kokböcker bakom sig, tar sig an grytorna på sitt sedvanligt lättsamma vis. Vi bjuds på husmanskost i modern tappning. Långkok, ugnsrätter och härliga söndagsstekar. De allra bästa recepten på klassiska favoriträtter och nya, spännande grytor och långkok.

Vi bjuds också på klimatsmart tänk och tips på hur man sparar tid genom att göra storkok. Gör dubbel sats av grytan eller köttfärssåsen och servera som en ny rätt nästa dag. Söndagens boeuf bourguignon blir en biffsallad med haricots verts och rödlök på måndagen. Härliga recept som förgyller både vardag och fest!

ISBN 9789155258368

Boken kommer i oktober. Du hittar den bland annat på Bokus och Adlibris.

 

MIDDAG PÅ EN KVART – SNABBT, GOTT & ENKELT

Middag på en kvart

Förr talades det om 17 minuter. Det var snittiden för vårt matlagande i vardagslag för några år sedan. Nu är vi nog nere på 15 – middag på en kvart!

Det behöver inte betyda frysta piroger eller plasttrågsförpackade trivseljärpar som inte har den minsta likhet med bilden på kartongen. Nej, det går att fixa riktigt god, hemlagad mat på hyfsat kort tid.

Men det innebär att du får skärpa till dig. Du kan inte stryka, hjälpa till med läxor eller kolla tv på samma gång. Det här kräver en smula koncentration – och gärna någon snäll som dukar. Men du fixar det på de där minuterna, med marginal ibland!

Vad sägs om kokoslax, småburgare med BBQ-kryddning, kyckling med couscous och mynta, thai-biffsallad, lax med sockerärtor och basilikasås? Jon Hansson ger dig knepen som gör att du hinner laga god mat på bara en kvart!

Och om inte det vore nog – han bjuder även på ett bonuskapitel där du bjuder gästerna på en festmeny du faktiskt hinner laga på fyrtiofem minuter: Fest på trekvart!

ISBN 9789155256784

Middag på en kvart finns på Bokus och Adlibris.

 

BUFFÉ HELT ENKELT – 101 RÄTTER FÖR ALLA FESTER

Buffé - lätt och enkeltMatskribenten Jon Hansson är en van bufféfixare. I jobbet på Aftonbladet blir det mycket av den varan. Nästan alltid när det ska göras matreportage inför storhelger – eller när det ska vara extra festligt – är bästa lösningen en buffé. Det blir ju så mycket gott att välja på.

Här har han samlat sina bästa recept och tips i en bok. Tio kapitel att plocka ifrån. Det är spett, bollar, såser, efterrätter och mycket, mycket mera. 101 recept! Allt som behövs för att bordet ska digna. En massa gott att välja på, helt enkelt … och mycket gott att titta på. Camilla Sjödin har tagit de aptitretande bilderna.

ISBN 9789155255510

Buffé helt enkelt finns på Bokus och Adlibris.

 

GRILLA – FRÅN BIFF TILL BULGUR

Grilla - från biff till bulgurNej, nu börjar det bli tjatigt. Det måste finnas något annat än flintastek att lägga på grillen. Ja, visst gör det. En hel massa, faktiskt.

Under parollen ”alla goda ting är tre” har Aftonbladets matskribent Jon Hansson tagit fram recept på sina grillfavoriter. Tre olika för varje råvara. Det är citronmarinerad karré med gremolata, cola-kokta spjäll med rostad majs, grillad lax med vitlökssmul, blåmusslor i cider och mycket annat godis – från biff till bulgur. Camilla Sjödin har tagit de glödheta bilderna.

ISBN 9789155254766

Grilla – från biff till bulgur finns på Bokus och Adlibris.

 

ÄPPELKAKA OCH ANDRA ÄPPELFAVORITER

Äppelkaka och andra äppelfavoriterDuns! Där föll ett till. Marken är täckt av äpplen. Man borde … Bränna sin egen calvados? Fast det verkar lite jobbigt (och förbjudet). Koka äppelmos? Tjena, vi äter en kvarts burk till jul. Käka dem som de är? Överflödet tråkar ut. Två går åt. Resten skrumpnar i fruktskålen till glädje bara för små flugor. Äppelkaka? Visst! Men vad ska jag baka? Man borde skriva en bok med en massa goda recept på kakor och pajer. Sagt och gjort!

Jon Hansson är matskribent i Aftonbladet. I boken Äppelkaka och andra äppelfavoriter har han samlat ett 30-tal recept på äppelpajer och kakor – allt från klassiker som tarte Tatin till snabblagade (och nyttiga) smulpajer. Fotografen Camilla Sjödin har tagit härliga bilder som får en att längta efter vackra höstdagar – och äpplen!

ISBN 9789155236670

Äppelkaka och andra äppelfavoriter finns på Bokus och Adlibris.

 

MAT FÖR LITET KÖK – HUSVAGN, BÅT OCH STUGA

Mat för litet kökMat som lagas i det lilla köket ska vara god, snabblagad och enkel! Jon Hansson, matskribent i Aftonbladet, bjuder här på härliga rätter för fest och vardag, grillat, picknickmat, frunchmat och desserter. Allt tillagat med endast ett par spisplattor, en utegrill och kökets enklaste basredskap.

Bland recepten finns: potatissallad med rädisor och kallskuret, gazpacho med krutisar, mormors sardellåda, supersnabb laxsoppa, thaj-plattad kyckling, halstrad strömming à la Medelhavet, stekt abborre med kantarellsås, välmatad tortilla, gräslökig äggröra med bacon, couscous med kräftstjärtar och sockerärtor, Hannas hallonhit, lingonstrutar, kastrullad sockerkaka med kaneläpplen, marinerade jordgubbar …

Dessutom ges förslag på bra smaksättare att ha hemma som t ex pesto, tapenade, kryddor på burk, nötter, lök, citroner och lime.

Boken innehåller ett 50-tal läckra färgbilder som inspirerar till stor matlagning i det lilla köket!

ISBN 9789155235031

Mat för litet kök finns på Bokus och Adlibris.

 

Och så har jag har tillsammans med AnneMarie Awes skrivit kokboken ”Middag för en” (Förlaget A).
Och ett kapitel i kursboken ”Så arbetar en journalist” (Liber).

Comments are closed.