Bara i Sverige, folks

Dagens provning.

Dagens provning.

Hå-hå-ja-ja. Sprit i dag igen.

Highland Park från Orkneyöarna kommer med två nyheter i det ordinarie sortimentet på bolaget i månadsskiftet.

Den första är Ambassador’s choice som tagits fram efter en offert från Systemet. De ville ha något bourbonartat och Highland Park har gjort en tioåring lagrad på mest bourbonfat och en mindre del olorosfat av amerikansk ek. Det är citrus, honung, vanilj, en mild pust rök på slutet, 46 procent, en knapp femhundring. Föll bolaget (och mig, tre starka plus) på läppen och nu kommer den att finnas i nästan, nästan alla butiker.

Den andra är deras 25-åring som avancerar från beställningssortimentet in i det ordinarie (ett 50-tal butiker). Där är det kundernas stora efterfrågan som spelat in.

Och enligt HP:s senior brand ambassador Martin Markvardsen är det bara till Sverige det går att göra en specialare i Ambassador’s choice styrka och få den såld – och bara svenskar som handlar på sig 2 200-kronorswhisky i sådan mängd. Men så lär vi hälla i oss mest Highland Park per capita i världen. Utanför Orkney.

Det där med prislappen är lite synd för 25-åringen är rysligt god, mättad med choklad, HP-honungen och en massa annat godis. Den blev dessutom utnämnd till världens bästa sprit i somras av Spirit journal (www.spiritjournal.com/tastenote.htm). Man får gå ihop ett gäng och skramla till en butelj.

Dagens häpnadsväckande faktabit: Det säljs mer Famous grouse (en miljon flaskor om året) än Absolut i Sverige nuförtiden (och mer än all cognac). Folk har som pippi…

This entry was posted in Sprit and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera