Apaxel

Notera de tre posha silveraporna på buteljens högra axel.

Notera de tre posha silveraporna på buteljens högra axel.

Fasansfullt med all ny sprit som måste provas. Ett skitigt jobb men bara att bita ihop – eller tvärt om.

Alltnog, Monkey shoulder är en trevlig nyhet och en mix av tre olika singelmalter: Balvenie, Glenfiddich och Kininvie. Kan tyckas som en dum idé eftersom själva grejen med singelmalter är att man kan häpna över och njuta av hur olika drickat kan bli på olika destillerier trots att man bara använt samma simpla råvaror: kornmalt, jäst och vatten.

Fast grejen är ju också att det är gott. Och apaxeln är god. En feting med mycket vanilj, ett sniff ljung och en svag pust övermogen banan. Jo, det är gott. Trots den där bananen.

Apans pr-byrå skriver att den här whiskyn ska funka bra som cocktailingrediens. Kan inte konfirmera det. Än. Men en halvtimme av semestern ska användas till att testa detta. (Kanske rent av mer än en halvtimme? Fast nej. Är innerst inne ingen cocktailperson.)

Och varför Monkey shoulder? Jo, destilleriarbetarna skovlade massor med malt och blev med tiden sneda i ryggen. Ena armen släpade nästan i golvet och de såg lite ut som (skotska) chimpanser. Kul story – om man bortser från arbetarskydd och sådant gäsp.

Kostar 375 kronor för 70 cl i beställningssortimentet.

This entry was posted in Blandat, Sprit and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera